Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Airshow’a yerli ve yabancı bir çok şirket katılım sağladı. Yeni anlaşmaların da gerçekleştiği fuarda Türkiye’nin ilk sivil akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk’ün kızı Semin Öztürk Şener, akrobasi uçuşuyla izleyenleri büyüledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açılış konuşmasından itibaren gözler Embraer ile Airbus’a çevrildi. Beklentiler Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nın bölgesel seyahatlerini karşılamak üzere bu iki şirketten biriyle bir anlaşma yapmasıydı ancak herhangi bir imza atılmadı.
Buna rağmen Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Prof.Dr. Ahmet Bolat’ın uçakları gezisi sırasında yaşananlar, sanki A220’in bir adım daha önde olarak ilerleyen zamanlarda şirkete kazandırılacağı izlenimini bana verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Ahmet BOLAT ve Airbaltic Yetkilisi ile #Airshow 2022’de @TK_TR @airBaltic #AhmetBolat @akaraismailoglu pic.twitter.com/Idp4RpNfOL
— Serdar BAŞAĞAOĞLU (@basagaoglu) October 6, 2022
Hali hazırda A320, A330 ve A350 ailesinden 188 uçağı bulunan Türk Hava Yolları’nın işletme maliyetleri sebebiyle yine Airbus’ı tercih etmesi elbette şaşırtıcı olmayacaktır.
Fuarda Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kpt.Plt. Okan Üreksoy ile de hem uçakları inceleme hem de sektör hakkında konuşma fırsatımız oldu. Periyodik muayenelerdeki hastane seçimleriyle ilgili önemli adımların atıldığını belirten Üreksoy, yakın bir zaman içinde muayene sürelerinin düşürülebileceğini ve yeşil pasaport hakkında da önemli gelişmelerin yaşanacağının müjdesini verdi.
HAVAŞ
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmelerinden TAV’ın iştiraki olan HAVAŞ’ta yılbaşından itibaren yükler artacak. Edindiğim bilgilere göre Türk Hava Yolları’nın bazı meydanlardaki satış işlemlerini Havaş üstlenecek.
Havaş personeli, banka değişikliği ile 5000TL’lik bir promosyon almış olsa da Türk Hava Yolları iştiraki TGS’deki prim uygulaması gibi bir çalışmanın, kendileri için yapılmasını bekliyor. Sonuçta Türkiye’deki havacılık sektöründeki büyüme rakamları bütün şirketler için paralel. Neden olmasın?
Bu konuyu fuarda standımızı ziyaret eden Tav’ın yeni CEO’su Serkan Kaptan’a sormak istedim ancak nezaket ziyareti olduğu için o anı uygun bulmadım. Umarım personelin bu beklentisi yeni yıla girmeden karşılanır.
METRO
Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu en sonunda açıldı. Günlük yolcu kapasitesinin 1.2 milyon olarak açıklandığı metronun, yolcular ve personel için çok kullanışlı olacağına hiç şüphe yok. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Ahmet Bolat’ın büyüme stratejileri arasında Anadolujet hakkındaki düşünceleri ve Pegasus’un hedefleri ile doğru orantılı bir çalışma olan metroda emeği geçen herkesi tebrik ederim. Ancak genel bir sıkıntı var…
Dijital uygulamaları çok sık kullandığımız ve bankaların bile çoğu işlem için ücret almadığı günümüzde İstanbul Dijital Kart ile ilgili anlamlandıramadığım bir husus var.
Digital kartınıza 10 veya 20 TL yükleme yapmak isterseniz 0,99TL, 30 veya 50TL yüklemek isterseniz 1,99TL, 100, 150 ya da 200TL için 2,99TL ya da 500 TL yüklemek isterseniz 5,99TL işlem ücreti ödemek durumundasınız.
İstanbul’daki toplu taşıma rakamlarını günlük 2,5 milyon olarak düşünürsek aylık 80 milyonluk bir toplu taşıma rakımını geçiyoruz. Bir kısmı ücretsiz, bir kısmının da fiziki kartla işlem yaptığını göz önünde bulunduralım. Diğerlerinin de ayda en az iki defa yükleme yaptığını varsayarsak 1 milyara yakın aylık işlem ücreti ödüyoruz. Yazık değil mi?
Serdar BAŞAĞAOĞLU
sbasagaoglu@airporthaber.com
Yorumlar